Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Izsiljeni dirki grozi moralni kolaps

Izsiljeni dirki grozi moralni kolaps

Tik pred prvo trening vožnjo na dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Bahrainu, so po vaseh v okolici glavnega mesta izbruhnili protesti ljudi, ki so že zdavnaj zahteval demokratične spremembe v bogatem emiratu, a so dobili le nekaj praznih obljub in veliko udarcev s palicami.

Policija je v poskusih obvladovanja protestnikov uporabila plin in tudi nekaj ustrahovalnih granat, a nič ni pomagalo pri zajezovanju besa ljudskih množic, ki nimajo več česa izgubiti. Še več, nekaj sto protestnikov se je odpravilo tudi do glavnega mesta Maname, a policiji je z nasiljem proteste uspelo ustaviti. To je po zatrjevanju aktivista Ala's Shebabija zgolj olje na ogenj ljudskega nezadovoljstva, ki se bo še posebej razvnel med tremi uradnimi dnevi dirke.

Pri tem še ni bilo jasno, ali je proteste organizirala šiitska opozicijska stranka al-Wefaq, ki je sicer oblastem obljubila, da poteka dirke ne bo motila.

V Manami vlada obsedeno stanje, saj policija nadzira mednarodno letališče v Šakirju in vse mostove, prek katerih bi se jezni vaščani lahko spustili v mesto. V stopnji visoke pripravljenosti so tudi specialci, kajti oblasti v Bahrainu se ob podpori Bernieja Eccelstona, ki je sklenil podjetje F1 spustiti na borzo in je zapletene operacije zaupal zloglasni investicijski banki Goldman Sachs, trudijo svetu prikazati idilično in stabilno državo. Da ni tako, že dolgo vedo vsi.