Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Kako se Kitajci izogibajo kaznim za prehitro vožnjo?

Kako se Kitajci izogibajo kaznim za prehitro vožnjo?

V Evropi in onkraj luže v ZDA nas policaji pogosto z vključeno sireno ustavijo tudi na avtocesti, v večini primerov sicer s signali izločijo "prekrškarja" iz prometa in mu kazen napišejo na regionalni poti. Na Kitajskem je ta proces ali policijsko delo avtomatizirano s pomočjo avtocestnih radarjev, ki lovijo prehitre in prepočasne voznike.

Vozniki, ki prekršek storijo in ki jih med vožnjo ujame radar, so o tem obveščeni po pošti (tako kot pri nas), a je povprečna denarna kazen za prehitro vožnjo v primerjavi z našimi prav neverjetna, če že ne smešna: 200 kitajskih yuanov ali 24 evrov! V Sloveniji je naprimer enkrat dražja že samo kazen za napačno parkiranje, če znesek poravnate takoj oz v naslednih nekaj dneh.

Kitajci so ravno zaradi odsotnosti policajev na avtocestah to začeli s pridom izkoriščati in se redno izogibati kaznim za prehitro vožnjo. Vozniki so se tako posluževali različnih metod spreminjanja tablice, uporabljali so tudi zobno pasto in toaletni papir, s katerima so oblikovali črke in jih prelepili čez obstoječo številko.

Pred kratkim so kitajski prodajalci na bencinskih črpalkah začeli prodajati celo nalepke s številkami, ki jih enostavno prelepiš čez originalno registrsko tablico. Čeprav se  ponarejanje tablic morda zdi prelahko, je kazen za ta prekšek visoka in vse prej kot lahka. Voznik lahko dobi 15 dni zapora, okoli 215 evrov kazni, policaji pa mu za češnjico na vrhu torte odvzamejo izpit.

Se splača?