Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Kako športni milijonarji postanejo reveži?

Kako športni milijonarji postanejo reveži?Kako športni milijonarji postanejo reveži?

V zadnjih letih, ko je svet zašel v ekonomsko krizo, in ko je vsak evro, dolar ali funt še kako pomemben, so milijonarji in milijarderji pod drobnogledom javnosti. To velja tudi za športnike, ki služijo bajne vsote denarja, a njim še najmanj zamerimo, saj skrbijo za parolo »kruha in iger« in nas razveseljujejo tudi v najtežjih časih.

Leta 2008 je vodstvo lige NBA objavilo podatek, da skoraj 60 odstotkov košarkarjev v roku petih let po končani karieri zapravi ali izgubi ves zasluženi denar. Nekateri ga izgubijo zaradi slabih in čudnih investicij, drugi pa zaživijo na veliki nogi in se želijo kasneje, ko denar ne prihaja več na račun, še vedno razvajati.

Tokrat vam predstavljamo športnike, ki so uspeli v svoji karieri zaslužiti več deset ali sto milijonov dolarjev in si zaradi različnih, precej nenavadnih razlogov ostali brez prebite pare.

Latrell Sprewell

Sprewell je nekdanji košarkar lige NBA, ki je na začetku svoje kariere prvič nase opozoril šele takrat , ko je med treningom Bojevnikov iz Golden Stata začel daviti svojega trenerja P.J. Carlesima. Leta 1997 zaradi omenjenega izpada ni smel igrati 68 tekem, a vseeno kasneje ustvaril kariero, ki mu je prinesla skoraj 100 milijonov ameriških zelencev.

Vse se je začelo podirati, ko Sprewell ni želel podpisati triletne in 30 milijonov vredne pogodbe moštva Minnesote. Še več, Sprewell je medijem dejal: »Moram nahraniti družino.« Košarkar je menil, da so mu ponudili občutno premalo denarja: »Lastnik moštva Glen Taylor naj raje izkašlja nekaj več denarja, drugače boste moje otroke videli v televizijskih reklamah po katerih ponavadi donirate nekaj denarja.«

»Tragična situacija« Sprewella ni ganila vodstva Minnesote, ki mu ni ponudilo niti centa več in ob koncu sezone 2005 je bil košarkar nezaposlen. Zaradi neplačevanja davkov in milijonskega dolga, so mu dve leti kasneje zasegli jahto, leto pa še kasneje vilo v Milwaukeeju.

Kenny Anderson

Anderson je tekom svoje košarkarske kariere zaslužil okoli 60 milijonov dolarjev in zamenjal osem moštev. Poročen je bil trikrat in prva ločitev ga je stala skoraj vsega. Tami Akbar, njegova takratna izbranka, je dobila polovico njegovih nepremičnin in 8,500 dolarjev na mesec za podporo otroka.

Svojo zmago na sodišču je Akbarjeva proslavila tako, da si je dala izdelati unikatno registrsko tablico na kateri je bilo zapisano: »HISCASH« ali njegov denar.

Anderson zdaj plačuje preživnino še šestim ostalim otrokom in drugima nekdanjima ženama in ob tem odplačuje hišo svoje pokojne matere. Prodati je moral vse in časi, ko si je na mesec pustil na strani deset tisočakov samo za pohajkovanje, so mimo.

Michael Vick

Michael Vick je veljal za enega najboljših podajalcev ameriškega nogometa, a mu je uspelo po neumnosti izgubiti spoštovanje javnosti in ob tem izgubiti še bajne vsote denarja. Atlanta Falcons mu je ponudila šestletno in 62 milijonov vredno pogodbo, ki jo je z veseljem podpisal, tri leta kasneje pa jo je podaljšal na deset let in 130 milijonov dolarjev ter postal najbolje plačan igralec v ligi NFL.

Vse je teklo kot po maslu dokler ga niso leta 2007 obsodili na več kot enoletno zaporno kazen zaradi sodelovanja v pasjih bojih, ki so strogo prepovedani, predvsem na jugu ZDA. Neumnost ga je od igrišč oddaljila za skoraj dve leti, vmes je izgubil svojo plačo, pogodbo in vse sponzorje, vključno z Nikejem. Premalo prihodka in sumljive finančne poteze so Vicka kar iz zapora prisilile, da razglasi bankrot.