Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Kitzbühelski smuk skozi oči Andreja Šporna

Kitzbühelski smuk skozi oči Andreja Šporna

Iz dirkalnika!

Pogosto me vprašajo, kakšen je občutek, ko smučaš v Kitzbühlu. Vedno znova težko najdem besede, s katerimi bi sploh lahko opisal vse občutke, ki tekmovalca prevzemajo na tej progi in tem dogodku. Že samo ime zbudi strahospoštovanje tako med gledalci kot med tekmovalci. Ko so Marca Büchla vprašali, kaj smučar potrebuje za zmago na Streifu, jim je odgovoril z eno besedo: »Jajca!« To je sicer res, vendar samo jajca še zdaleč niso dovolj. Potrebuješ tudi znanje, izkušnje, odlično formo...

Že start je spektakularen. Ko pogledaš strmino proti mišnici, te vedno znova stisne, in večkrat sem se že vprašal, ali sem res tako nor, da se bom pognal tu navzdol. Vendar te že v naslednjem trenutku preplavi adrenalin in misliš le še na svoje smučanje. Po le nekaj sekundah imaš hitrost približno 100 km/h in že sledi znamenita mišnica s skokom v prepad in kompresijo, kjer potrebuješ vso svojo moč, da ostaneš na nogah. Zahtevnost proge se ne zmanjša vse do vstopa na cesto, kjer imaš nekaj časa za »sprostitev«. Ko presmučaš srednji del proge, ki je zelo lep in nekoliko manj zahteven in spektakularen, prideš do prelomnice Hausberg, kjer se spet začne pravi pekel. Skozi vso traverzo, ki je seveda zelo nemirna, pridobivaš hitrost in proti ciljnemu skoku je ta že približno 150 km/h. Zamislite si, kako majhna napaka je že lahko usodna pri skokih s takšno hitrostjo. Ko se ustaviš v cilju, te preplavi edinstven občutek, saj si še poln adrenalina, okrog tebe pa kar buči od vsaj petdesettisočglave množice gledalcev. Nikjer drugje ni takega ozračja. To je tudi ena izmed stvari, zaradi katerih je Kitzbühel edinstven in tako prestižen.

Tudi za tekmovalce je tu še posebno dobro poskrbljeno. Ena najbolj pozitivnih stvari je posebej postavljen prostor za tekmovalce, kjer so sobna kolesa in blazine za ogrevanje pred tekmo. To je le ena malenkost, ki pa bi morala biti nujna na vseh tekmah, saj močno pripomore k dobremu počutju in varnosti tekmovalcev.

Posebno doživetje je stati na zmagovalnem odru na večerni podelitvi, ko spet pripravijo pravi spektakel. Ko sem pred nepregledno množico ljudi vzel v roke pokal in ga dvignil nad glavo, sta me preplavila pravi val občutkov in nepopisna sreča. Takšni trenutki so edinstveni in z njimi si poplačan za desetletja svojega truda.

Kitzbühel je zame zaradi vsega opisanega poseben. Vsako leto znova se ga veselim. Upam, da se bomo letos lahko spet skupaj veselili dobre uvrstitve. Držite pesti, vabim vas tudi na ogled tekme v čim večjem številu, saj mi je vsakdo, ki si jo je v živo ogledal, zagotovil, da je to noro in edinstveno doživetje.