Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Olimpijska generalka uspešna

Olimpijska generalka uspešna

Grška igralka Ino Menegaki je v vlogi visoke redovnice olimpijsko baklo v Atenah predala prvemu nosaču Spyrosu Gianniotisu. Kot je v navadi, je Ina Menegaki ogenj na olimpijski bakli prižgala tako, da je konkavno ogledalo obrnila proti soncu in s tem zanetila olimpijski ogenj, simbol viteških športnih dosežkov in sodelovanja med narodi.

Kot so londonske publicistične službe sporočile iz Atene je tudi zadnja vadba predaje ognja potekala brezhibno in to je po mnenju organizatorjev lahko le dober znak slabe tri mesece pred začetkom iger v Londonu. Kot je znano, je London olimpijske igre nazadnje gostil 1948, ko je bila pomemben del organizacijskega projekta tudi izgradnja in popravilo med drugo svetovno vojno porušene infrastrukture.

Generalka je potekala v družbi nekaj sto ljudi, med katerimi v glavnem ni bilo posebej pomembnih povabljencev. Tudi varnost je bila pred četrtkovo uradnim začetkom olimpijske poti olimpijske bakle izredno ostra, nihče si ne želi nobenih incidentov že na začetku izredno kompleksne in zahtevne logistične operacije.

Takoj po prižigu olimpijske bakle je trinajst mladih mož v usklajeni koreografiji predstavilo trinajst bazičnih olimpijskih disciplin in kratek vložek zaključilo z ritualnim plesom, v katerem se jim je pridružilo še sedemnajst visokih duhovnic.

Prva dva nosača olimpijske bakle sta športnika grških korenin rojena v Veliki Britaniji. Spyros Gianniotis, 32-letni plavalec iz Liverpoola, ki je pred štirimi leti na igrah v Pekingu za Grčijo osvojil srebro v plavanju na 5 kilometrov na odprtem morju in Alex Loukos, 19-letnik, rojen in vzgajan na vzhodu Londona, v Newhamu, kjer stoji Olimpijski park.