Brez spon ali pregled freeride smuči 2014/2015

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Velika eksplozija vožnje zunaj urejenih terenov oziroma freerida, zaradi katerega je smučanje spet postalo zanimivo in privlačno, je pred leti smučarsko industrijo rešila pred hudo krizo. Skrivnost nenadnega preporoda je bila kombinacija tehnologije in dizajna smuči s posebno obliko (rocker, camber), z zajetnimi dimenzijami in variabilno geometrijo stranskega loka, s čimer so nekoč nedostopni ali težko dostopni tereni, ki so jih zmogli presmučati le največji mojstri, postali dosegljivi tako rekoč za vsakogar. Svoboda freerida in tehnologija, ki jim je to svobodo omogočila tudi brez vrhunskega znanja in tehnike, sta ljudem, ki so se po zasneženih hribih spuščali na dveh (pretežno) lesenih »dilah«, odprli povsem nov svet, novo razsežnost smučanja. Tovrstno smučanje je bilo v primerjavi s smučanjem na urejenih progah in podobno kot pred njim deskanje prostega sloga svobodno, prvinsko in radostno, kajti vijuge je v pršiču lahko risal vsakdo, pri tem ga je omejevala zgolj njegova domišljija. S sodobnimi smučmi za smučanje zunaj urejenih terenov je namreč smučar bliže lebdenju na leteči preprogi ali letenju z jadralnim padalom kakor izvornemu klasičnemu vijuganju po zasneženih strminah.

Izdelovalci smučarske opreme za kovanje dobička niso izgubljali časa, ampak so trend pograbili z obema rokama, saj so ponudbo, poleg smuči za cel sneg, začeli dopolnjevati z vsem, kar sodi zraven. Tako je industrija poskrbela za ustrezen napredek in ozaveščanje tudi pri pomembni varnosti smučanja zunaj urejenih (in nadzorovanih) terenov, kjer na smučarja prežijo številne nevarnosti, ki so na smučiščih le oddaljeni pomislek ali stvar teoretične debate na sedežnici.

A vijuganje v bližini smučarskih prog za mnoge ni več pravi oziroma zadovoljiv izziv, saj je razširjena uporaba smučk in druge opreme za freeride premaknila množice tudi na neurejene smučarske terene ob progah. Najnovejši trendi v svetu smučanja tako močno silijo v križanje freerida in smuči z doslej prav tako nišnim turnim smučanjem, ki pa ima vsaj v Sloveniji izjemno bogato tradicijo. Dober pokazatelj tega trenda je vrsta novih modelov smuči v ponudbi, ki poskušajo svojevrstno in pogosto inovativno združiti zahteve in potrebe smučanja po celem snegu in turnega smučanja. V naslednjih vrsticah smo zbrali nekaj najzanimivejših izdelkov za sezono 2014/15 za smučanje zunaj urejenih terenov (freeride).

BLACK DIAMOND AMPERAGE

ni podpisa
ni podpisa

Pravi hibrid med smučmi za vožnjo po celem snegu je v najnovejši izdaji dobil spremenjeno konstrukcijo stranskega roba (ABS). Zato je priljubljena smučka ameriškega velikana nekoliko bolj toga. To ji po drugi plati zagotavlja večjo vodljivost na trdih podlagah, a smučka kljub temu ohranja eksplozivnost. Camber na sredi za stabilnost in vodljivost na urejenih terenih, zajetnih 14 oziroma 12 centimetrov spredaj in zadaj ter tehnologija rocker za igrivost na zasneženih brezpotjih so pravi recept za uživanje ne glede na teren in razmere.

DIMENZIJE: 143-115-125 mm

RADIJ: 23 m

ARMADA DECLIVITY

ni podpisa
ni podpisa

Novinec med križanci, ki poskuša prodreti razmejitve med vožnjo zunaj urejenih terenov (freeride) in turnim smučanjem, ne da bi pri tem žrtvoval pomembne milimetre širine, ki zagotavljajo plovnost. Model je rezultat bogatih izkušenj njihovega zvezdniškega, a žal pred nedavnim preminulega smučarskega mojstra J. P. Auclairja, ki je v zadnjih letih mladostniško preganjanje po parkih zamenjal za veteransko premagovanje zahtevnih terenov katedrale alpinističnega in turnega smučanja francoski Chamonix. Declivity je zato izdelan iz kompozitnih materialov, kot sta kevlar in karbon, ki zmanjšujejo maso in povečujejo togost. K stabilnosti smučke na zahtevnih in pogosto pomrznjenih terenih pripomorejo vložki iz titana.

DIMENZIJE: 128-98-118 mm

RADIJ: 26 m

ATOMIC AUTOMATIC 109

ni podpisa
ni podpisa

Nova smučka v ponudbi največjega izdelovalca smuči naših severnih sosedov, ki prav tako poskuša doseči optimalen kompromis med freeride in turno smučko. 109 milimetrov pod čevljem in lesena sredica, ojačana s karbonskimi vložki, so glavni aduti smučke z »zmernimi« 109 milimetri pod čevljem. Inovativna kombinacija tehnologije camber in rocker ohranja radij pod 20 metri, kar tej smučki zagotavlja dobro vodljivost in okretnost.

DIMENZIJE: 135-109-125 mm

RADIJ: 19,5 m

BLIZZARD BONAFIDE

ni podpisa
ni podpisa

Dva sloja titana v večslojni leseni konstrukciji sendviča zagotavljata izjemno trdnost in togost, zardi česar smučka blesti zlasti pri vožnji po trdih in pomrznjenih strminah. Tukaj bonafide na popušča. Da gre prej za tekmovalno smučko kot pa freeride, odkriva tudi minimalen rocker na prednjem delu in camber pod čevljem. Povezovanje zavojev na trdem, zbitem in umetno zasneženem terenu je naloga, kjer ta za letošnjo sezono znova obujena smučka legendarnega Blizzarda s svojimi klasičnimi 98 mm pod čevljem preprosto blesti.

DIMENZIJE: 133-98-118

RADIJ: 21 m

DYNASTAR CHAM 117

ni podpisa
ni podpisa

Posodobitev in evolucija legende, ki nastaja v znameniti dolini, na koncu katere leži smučarsko-alpinistična meka Chamonix. Serija smuči s pomenljivim imenom Cham pomeni vrhunec znanja, izkušenj in tehnologije francoskih specialistov za alpsko smučanje. Je namreč serija, ki uspešno kombinira turnosmučarski in freeridovski svet, do izraza pa prihaja tudi zaradi svoje izjemno majhne mase. Za letošnjo sezono je serija dobila okrepitev v podobi smučke, ki je po dimenzijah nekoliko bolj usmerjena v freeride. Zajetnih 117 milimetrov pod čevljem je zadostna širina, da bo cham 117 najprimernejši sopotnik za tiste redke priložnosti, ko se na znamenito muhastem spustu Vallee Blanche ujamejo vsi ključni dejavniki, ki ustvarijo nepozabno izkušnjo brodenja po globokem pršiču v preddverju najvišje gore Evrope. Konstrukcijske rešitve, ki bolj slokim istoimenskim izvedenkam zagotavljajo majhno maso, so konstruktorji uporabili tudi pri obilnejšem bratu. Tako so ustvarili vsestransko smučko za freeride z radodarno širino, a z vodljivostjo in okretnostjo (rocker v konici in repih), s kakršnima se lahko pohvalijo precej ožji modeli tekmecev.

DIMENZIJE: 147-117-127 mm

RADIJ: 22 m

FISHER BIG STIX 122

ni podpisa
ni podpisa

Najdebelejša smučka v ponudbi tega avstrijskega izdelovalca je evolucijska nadgradnja lanskega modela, kar pomeni, da je zaradi nekoliko spremenjene geometrije bolj vsestranska. Gre za klasično freeride smučko z leseno sredico, konstrukcijo sendviča, poudarjenim in podaljšanim obojestranskim rockerjem in minimalnim camberjem na sredi. Smučka je zato namenjena predvsem smučanju v najglobljem pršiču, čeprav tudi na trših terenih in urejenih progah še zdaleč ne boste povsem »bosi«.

DIMENZIJE: 145-122-136 mm

RADIJ: 20 m

K2-jev COOMBACK 104

ni podpisa
ni podpisa

Model, s katerim se je v svetu freerida pravzaprav vse začelo. K2-jev model coomback je namreč smučka, pri katere nastanku je pred desetletji sodeloval legendarni ameriški smučar Doug Coombs, pionir freerida in pozneje tudi alpinističnega smučanja v Severni Ameriki. Za letošnjo sezono so Američani smučko povsem prenovili in ji nadeli ime Le Grave. Po francoskem kraju, ki slovi kot svetovno znana izhodiščna točka za najlepše in najbolj tehnično zahtevne turne smuke ter nad katerim se je pred leti ponesrečil Coombs. Smučka je nekoliko širša od predhodnice, a izjemno stabilna in vodljiva, z obojestranskimi utori za turnosmučarske kože in karbonskimi ojačitvami. Primernejša je za zahtevnejše terene freerida, kjer je struktura snega neenakomerna in kjer je mehkega pršiča bolj za vzorec.

DIMENZIJE: 136-104-122 mm

RADIJ: 23 m

ROSSIGNOL SOUL 7

ni podpisa
ni podpisa

Rossignolova serija smuči, preprosto imenovana s pravljičnim številom 7, pomeni vrhunec novega vala križancev med smučmi za all mountain, freeride in freestyle. Nastanek serije 7 je povzročila predstavitev smučke z oznako super 7 (še pred njo pa S7), ki je navduševala v celem snegu in tudi na urejenih terenih. Inovativna zasnova modela soul 7 naj bi združevala vse prednosti smuči za vožnjo zunaj urejenih terenov, medtem ko jo razmeroma majhna masa kljub dimenzijam pogojno uvršča tudi v turno smučanje. Kar dvajsetodstotno zmanjšanje njene mase so francoski oblikovalci dosegli z lahko leseno sredico, medtem ko ji izjemno plovnost zagotavlja poudarjen rocker spredaj. Za stabilnost in odzivnost skrbi nekoliko tradicionalnejša zasnova repa.

DIMENZIJE: 136-108-126 mm

RADIJ: 17 m

ELAN SPECTRUM 115 ALU

ni podpisa
ni podpisa

Slovenski smučarski mojstri v Begunjah so prečko inovacije za letošnjo sezono znova potisnili nekoliko višje. To jim je uspelo z inovativno tehnologijo amphibio, ki so jo med drugim vgradili tudi v svojo paleto modelov za freeride. Profil amphibio je namreč fuzija konstrukcijske tehnologije camber in rocker, tako da ima zunanji rob smuči rocker, notranji pa camber. S tem so v eni smučki združili prednosti obeh svetov ter izboljšali vodljivost in oprijem smuči v različnih razmerah in na raznovrstnih podlagah. Elanov model freeride spectrum s širino 115 milimetrov pod čevljem je zato letošnja revolucija, ki bo navdušila tudi največje mojstre smučanja po neurejenih terenih.

DIMENZIJE: 145-115-130 mm

RADIJ: 23,4 m

SALOMON Q BC LAB

ni podpisa
ni podpisa

Futuristično zveneče ime za neobičajno smučko, ki prihaja iz Salomonovega skrivnostnega razvojnega oddelka Q lab. Freeride smučka ima leseno sredico, obdano z inovativno zmesjo umetnih snovi, med katerimi je moč najti tudi ogljikova vlakna, ki pripomorejo k manjši masi smučke kljub zajetnim dimenzijam. Salomon s to nenavadno smučko sporoča smučarskemu svetu svoj pogled na poskus izdelave prvovrstnega križanca, kajti Q BC lab je s 114 milimetri širine pod čevljem in izrazitim rockerjem na prvi pogled freeride smučka, dokler nanjo ne prilepite plezalnih kož, saj zaradi uporabe lahkih umetnih materialov »pleza« kakor kozorog. :P

DIMENZIJE: 140-114-128 mm

RADIJ: 24 m

Več iz te teme:

Komentarji: