Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Prava maca je doma le v Peruju

Prava maca je doma le v Peruju

Aktivni ljudje potrebujejo visoko kakovostno hrano, saj je za dobre rezultate nujna tudi dobra prehranjenost. Kar je dajalo nekoč moč inkovskim bojevnikom na njihovih bojnih pohodih, je dobro tudi za vse tiste, ki so zaradi telesne vadbe in bolj ali manj intenzivnih treningov podvrženi večjim naporom.

Govorimo o super hrani, ki prihaja iz Peruja in so jo lokalni prebivalci znali izkoriščati že stoletja pred prihodom Evropejcev. Danes se po njih rad zgleduje ves svet in ravno super hrana postaja najpomembnejši perujski izvozni proizvod. Peru je narava resnično obdarila z izjemnimi razmerami za pridelovanje najrazličnejši vrst hrane, še posebno takšne, ki ji zaradi visoke prehranske vrednosti in izjemne koristi telesu pravimo super hrana.

Peru je resnično privilegiran z lego južno od ekvatorja in rodovitnimi pokrajinami, ki jim dajejo pečat vplivi pacifiške obale, Andov in porečja Amazonke. Plodna zemlja, bogata z minerali, daje bogate pridelke, razvejen splet mikroklime pa omogoča gojenje izjemnih rastlin. Izjemnih, ker vsebujejo izjemna fitohranila, ki dajejo telesu moč in tako krepijo tudi duha. V Peruju raste skoraj vse. In raste dobro. Kultivirano gojijo več kot 25 tisoč rastlinskih vrst, od tega je kar 30 odstotkov endemičnih. Raznolikost rastlinstva je res izjemna. Samo za občutek, v Peruju uspeva kar dva tisoč vrst krompirja, ki rastejo na različnih nadmorskih višinah.

O superhrani, ki izvira iz Peruja, je v organizaciji podjetja Prema v Ljubljani pred kratkim predaval strokovnjak za avtentično ekološko superhrano, v Kanadi živeči Perujec Jorge L. Urena. Pogovarjali smo se o maci, camu camu, kakavu in nam še precej neznani vijolični koruzi. Kot pravi Urena, takšna hrana telesu le koristi, stranskih učinkov nima in tudi predoziramo jo težko.

Maca

Na seznamu superhrane, ki prihaja iz Peruja, je na prvem mestu zagotovo maca. Samo maca iz Peruja je prava, tam ima geografsko poreklo. To je približno tako, kot je pravi šampanjec le iz Francije, primerja Urena. Gomoljasta rastlina raste v trdih naravnih razmerah nad nadmorsko višino 4300 metrov. Maca je zelo prilagodljiva rastlina, saj le tako lahko preživi v tako skrajnih razmerah, zato se tudi v uporabi v prehrani prilagaja posameznemu organizmu. Ima visoko vsebnost vitaminov in mineralov, vsebuje vseh dvajset aminokislin in esencialne maščobne kisline omega 3, 6 in 9.

Zakaj je maca tako dobra, da je med najpomembnejšimi perujskimi prehranskimi izvoznimi proizvodi? Skrbi za hormonsko ravnovesje in splošno dobro počutje, daje telesu energijo in ga krepi. Hranila, ki jih vsebuje, vplivajo na hipotalamus in druge žleze ter uravnotežijo njihovo delovanje. Maca uravnava telesne funkcije, a sama po sebi nima učinkov, ki bi vplivali na primer na izgubo kilogramov. Zato ne mislite, da boste zgolj z uživanjem mace izgubili kakšen kilogram – maca le uravnava občutek lakote.

Za lokalno prebivalstvo v Peruju je bila maca vedno le hrana, ki jim je pomagala prenesti tudi najbolj krute naravne okoliščine in napore, ki jih narekujejo visoke nadmorske višine v Peruju. Uporabljali so jo za peko kruha, v različnih napitkih, v vsakdanji prehrani. Maca je bila pomemben vir hrane in še danes jo prodajajo na skoraj vseh perujskih tržnicah. Na zahodu pa je postala trendovski prehranski dodatek, po katerem je izredno povpraševanje. Ali je mace dovolj za ves planet? Kot zatrjujejo Perujci, ni bojazni, da bi je zmanjkalo.

Prehranski dodatek v obliki prahu pridobivajo iz njenih gomoljev, in sicer tako, da korenine sušijo na suhem in hladnem zraku ter jih potem zmeljejo. Glede doziranja je najbolje slediti priporočenim količinam na embalaži. Sicer pa študije pravijo, da mace ne moremo predozirati, razen če bi je pojedli pet kilogramov naenkrat, kar je res nemogoče. Študije pravijo, da nima negativnih učinkov na kateri koli organ v telesu, tudi stranskih učinkov ni zaznati.

Izkušnje pri uporabi mace kot prehranskega dodatka so pokazale, da je odlična pri lažjem premagovanju posebnih naporov, saj izboljšuje telesne zmogljivosti. Kot pravi Markus Pandur, avstrijski strokovnjak za super hrano iz Peruja, so v Avstriji so naredili test uporabe mace pri dveh skupinah ljudi. Ob enaki športni aktivnosti so člani ene skupine dobivali prehransko dopolnilo maco, drugi pa placebo. Test je pokazal veliko boljše rezultate pri prvi skupini, zato sklepajo, da maca ugodno vpliva na to. Ob večjih telesnih obremenitvah je priporočljivo povečati količino mace. In kar je še pomembno pri udeležbi na tekmovanjih, maca ne vsebuje sestavin, ki bi lahko spominjale na doping.

Jorge L. Urena pa tu dodaja, da so rezultati mace pozitivni še posebno pri športih, ki zahtevajo visoko vzdržljivost, kot so na primer boks, kolesarjenje in tek. Pri boksu gre za vzdržljivost, moč in adrenalin, veliko hitreje porabljamo energijo in tudi več je potrebujemo. Z uporabo mace so rekreativni tekači veliko laže trenirali za maratonske podvige, saj telesu daje tisto, kar potrebuje za boljše športne izide, dodaja Uremi. Sicer pa večinoma spremljajo rezultate na podlagi pričevanj uporabnikov, niso pa še naredili posebnih znanstvenih študij. Kot pravijo, doslej še niso zaznali slabih rezultatov.

Camu camu

Sadež iz perujskega predela porečja Amazonke je odličen vir vitamina C. Kot češnja veliki sadeži so izjemno bogati z vitamini in minerali, polni antioksidantov in bioflavonoidov. Poleg tega da si z njim krepimo imunski sistem, zaradi vsebnosti vitamina E in C deluje kot antioksidant, pomaga pri absorbciji hrane (kot voz, ki vozi hrano) ter pri revitalizaciji in regeneraciji po treningih ali drugih naporih. Čeprav svež vsebuje veliko več vitamina C kakor šipek, ga ne uživamo takšnega, ampak večinoma uporabljamo sušenega v obliki prehranskega dodatka.

Kakav

Ne gre za kakav, ki ga v precej predelani in sladkani izvedbi zamešamo v napitek, ampak kakav, ki je pravzaprav surova hrana. V Peruju zelo dobro uspeva v amazonskem predelu. Potem ko ga poberejo, ga fermentirajo. Fermentacija je pomembna, saj se tako odstranijo bakterije s sadeža. Da ohrani sestavine in ostane superhrana, mora biti namesto sedem dni (kot za čokolado) fermentiran le dva dni in tako ostane surova hrana.

Kakav v takšni obliki je odličen vir mineralov, kot so magnezij, mangan in železo. V svoji surovi obliki je tudi odličen vir flavonoidov, antioksidantov in nasploh sestavin, ki telesu pomagajo do več energije. Deluje kot antidepresiv in krepi imunski sistem. Odličen je za obnavljanje telesa po treningih, saj vsebuje dobre kalorije.

Vijolična koruza

Doslej precej neznana vrsta koruze raste le v Peruju. Tam jo domačini uporabljajo za pijačo, ki je tako priljubljena kot kokakola. Vijolična koruza pa ni le okusna v pijači, ampak tudi zelo zdrava. Je tako bogat vir antioksidantov, kot si ga lahko le želimo. Poleg tega še uravnava krvni pritisk, raven holesterola, ugodno vpliva na prekrvavitev, varuje telo pred prostimi radikali, deluje protivnetno in protimikrobno. Kar je pa še posebno zanimivo, za uporabo kot prehransko dopolnilo pride v poštev le sredica storža, ne pa tudi zrnje, ki je značilne vijolične barve.