Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Veliki test copat za čez drn in strn, 3. del

Po predstavitvi tekaških copat srednjega in višjega razreda v prejšnjih dveh številkah revije Polet vam zdaj predstavljamo še tretji, zadnji del našega velikega preizkusa.

Za sklepno dejanje našega velikega testa, ta je ves objavljen v novi številki revije Polet Fit, smo preizkusili še nekaj modelov, primernih za tek po neurejenih podlagah, torej prave terence.

Ker so namenjeni teku po živahnih podlagah, kjer večinoma ne tečemo klasično peta–prsti, ampak večji del po sprednjem delu obutve, se modeli iz te skupine ne ločijo na pronatorje in supinatorje. Vse v Poletu predstavljene copate pa odlikujeta zelo dobra stabilnost in odličen oprijem podplata s podlago. Zelo pomembno je tudi čiščenje blatnega podplata (blato hitro odpade s podplata).

V prvem delu so modeli brez membrane: so bolj zračni in primerni za tek v suhem, lahko tudi malo bolj mrzlem vremenu, v drugem delu pa so modeli z membrano iz goreteksa, ki so primernejši za jesensko-zimske razmere, saj varujejo stopala tudi v dežju, blatu in snegu ter pred hujšim mrazom.

To pomeni, da je s to obutvijo mogoče hoditi tudi po opravkih v slabem vremenu, ko druga obutev odpove zaradi vlage, vode in mraza. Te copate, seveda, če zanje lepo skrbimo, zdržijo dolgo, več sezon, zato se je pri nekaj višji ceni nekaterih modelov morda treba spomniti tudi tega. Ne zaradi privlačne podobe, ampak zaradi funkcionalnosti in vzdržljivosti.

Skoraj vso obutev smo dobili v Hervisu, ki se mu za sodelovanje na preizkusu iskreno zahvaljujemo.

MIZUNO ASCEND 8


Cena: 129,99 evra
Teža moškega modela: 320 g
Teža ženskega modela: 278 g
Vrhunski model za tek po gozdnih poteh in brezpotjih. Stopalu daje dobro oporo, trdnost in dovolj blaženja. Dovolj grob podplat omogoča odličen oprijem podplata s podlago (tudi na razmočenih terenih). Na sprednjem delu modela je guma, ki nam omogoča boljšo zaščito stopala na zahtevnejših terenih. Model je primeren za lahke in srednje težke tekače in tekačice z ozkim in srednje širokim stopalom, pa tudi za pohodnike.
Model ni primeren za težke tekače in tekačice s širokim stopalom.

SALOMON SPEEDCROSS 3


Cena: 119,99 evra
Teža moškega modela: 325 g
Teža ženskega modela: 271 g
Izjemno lahek in udoben terenski tekaški model, najbolj poznan tekmovalcem v gorskem teku in »adventure race«, pa tudi ljubiteljskim tekačem, ki najraje tečejo po brezpotjih. Njegovi dobri lastnosti sta brezkompromisen oprijem in blaženje na vseh zahtevnih terenih. Model je primeren za treninge in tekmovanja lahkih in srednje težkih tekačev z ozkim in srednje širokim stopalom. Model ni primeren za težke tekače in tekačice s širokim stopalom.

ADIDAS QUESTAR TRAIL 2


Cena: 79,99 evra
Teža moškega modela: 358 g
Teža ženskega modela: 311 g
Obuvalo, primerno za vse, ki želijo teči ali hoditi po neurejenih podlagah, prav tako ga lahko uporabijo za tek in hojo po makadamu in delno tudi po asfaltu. Odlikujeta ga obilica udobja in dobro blaženje. Primeren je za vse teže tekačev in tekačic s srednje širokim in širokim stopalom. Odlikuje ga dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

SALOMON XT WEEZE


Cena: 79,99 evra
Teža moškega modela: 320 g
Teža ženskega modela: 280 g
Salomonov izdelek za občasen tek in hojo po različnih podlagah. Kljub robustnejši izdelavi, ki poskrbi za zaščito stopala in daljšo življenjsko dobo, je model lahek in udoben. Odlikuje ga dober oprijem podplata s podlago v vseh vremenskih razmerah. Primeren je za srednje težke in težke tekače, tekačice in pohodnike s srednje širokim in širokim stopalom.

SALOMON SPEEDCROSS 3 GTX


Cena: 144,99 evra
Teža moškega modela: 324 g
Izjemno lahek in udoben tekaški model z membrano iz goreteksa, ki zagotavlja nepremočljivost in nas varuje pred umazanijo. Najbolj poznan tekmovalcem v gorskem teku in »adventure race« ter ljubiteljskim tekačem, ki seveda najraje tečejo po brezpotjih. Ponuja brezkompromisen oprijem podplata s podlago in blaženje na vseh zahtevnih terenih. Model je zelo primeren za treninge in tekmovanja (tudi v zimskih razmerah) lahkih in srednje težkih tekačev z ozkim in srednje širokim stopalom.
Model ni primeren za težke tekače in tekačice s širokim stopalom.

SALOMON XA PRO 3D ULTRA 2 GTX


Cena: 144,99 evra
Teža moškega modela: 395 g
Teža ženskega modela: 383 g
Odličen izdelek z membrano iz goreteksa odlikuje »3D-šasija«, ki daje odlično oporo in stabilnost. To ohranja naša stopala spočita in dobro zaščitena. Najprimernejši je za tek in hojo zahtevnejših uporabnikov po neurejenih podlagah v slabih vremenskih razmerah. Z njim se lahko v slabem vremenu odpravimo tudi po mestnih ulicah. Primeren je za vse teže tekačev in tekačic ter za srednje široka in široka stopala.

SALOMON XT ATIKA GTX


Cena: 99,99 evra
Teža moškega modela: 323 g
Teža ženskega modela: 290 g
Zelo univerzalen model z membrano iz goreteksa za nekoliko manj zahtevne tekače in pohodnike. Robustnejša izdelava poskrbi za zaščito našega stopala v vseh vremenskih razmerah in podaljša življenjsko dobo modela, kljub temu pa daje dovolj udobja in blaženja. Primeren je za tekače z različno telesno težo in pohodnike s srednje širokimi ali širokimi stopali.

ADIDAS RUNTIKON TR GTX


Cena: 89,99 evra
Teža moškega modela: 316 g
Teža ženskega modela: 294 g
Zelo udoben Adidasov model z membrano iz goreteksa, ki nas varuje pred vlago in umazanijo. Primeren je za manj zahtevne lahke in srednje težke tekače in pohodnike z ozkim in srednje širokim stopalom. Z njim se lahko odpravimo na vse vrste terenov, tudi na asfaltirane podlage, saj je model odlično blažen.
Ni primeren za težke tekače in pohodnike s širokim stopalom. Model odlikuje odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

BROOKS ADRENALINE ASR 10 GTX


Cena: 144,99 evra
Teža moškega modela: 339 g
Teža ženskega modela: 293 g
Model z membrano iz goreteksa, namenjen za vse teže tekačev in tekačic s pronacijo in za tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Odlikujejo ga odlično blaženje, stabilnost in dober oprijem podplata s podlago.
Primeren je za vse širine stopal ter za tek in hojo na vseh podlagah.