Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Zeleno splakuje strupe iz telesa: dva razstrupljevalna recepta

Zeleno splakuje strupe iz telesa: dva razstrupljevalna recepta

Recept za razstrupljevalni sok

– 4 jabolka

– steblo zelene (bogat vir mineralov z razstrupljevalnim učinkom)

– manjši šop peteršilja ali koriandra (spodbujata izločanje odpadnih snovi in težkih kovin)

Sestavine izsočimo in za dodatni razstrupljevalni učinek dodamo žličko spiruline ali klorele v prahu.

Recept za razstrupljevalni smoothie

– 3 dl svežega pomarančnega soka

– kos ali skodelica sezonskega sadja (jabolko, hruška, jagodičevje, breskve, marelice, grozdje...)

– šop zelenolistne zelenjave (regrat, špinača, listnati ohrovt, motovilec...)

– žlička ječmenove trave v prahu

Vse sestavine zmešamo v močnem mešalniku.

Današnji svet je na različne načine zastrupljen. Izpušni plini v zraku, kmetijske odplake v vodi, pesticidi v prsti in hrani, ki jo jemo, poleg tega še stresni vsakdanjik in pomanjkanje časa zase in za stvari, ki so v življenju resnično pomembne. Človeško telo je čudovit stroj, ki zmore marsikaj, ni pa neuničljiv. Da lahko optimalno deluje, potrebuje kaj boljšega od zgoraj naštetih okoliščin, ki pa smo jim hočeš nočeš pogosto izpostavljeni. Zato razstrupljanje, h kateremu nas pozivajo že na vsakem koraku, ni povsem iz trte izvito, pa tudi novodobni izum to ni.

Čeprav pojma, kot sta zastrupljenost in zakisanost, uradno še nista podrobno raziskana, so njuni simptomi, ki so jih prvi opisovali že stari Grki, še kako prisotni. V medicinskih študijah starih Grkov se pojavi pojem avtointoksifikacije, ki pomeni zasičenost telesa z odvečnimi snovmi – danes bi ga imenovali zakisanost. Odvečne snovi naj bi se zaradi zadrževanja preobilnega obroka hrane v prebavilih vsrkale v krvi obtok in zastrupljale telo, kar se kaže v utrujenosti, glavobolih, razdražljivosti in resnejših boleznih. Hipokrat je za to stanje kot preverjeno zdravilo predpisoval post, s katerim je telesu dal priložnost, da se samo očisti in vzpostavi prvotno stanje. Koncept avtointoksifikacije se je v medicini obdržal ves srednji vek in vse do leta 1919, ko je bil v reviji ameriškega medicinskega združenja objavljen članek, ki je idejo zavrnil zaradi pomanjkanja dokazov. Uradna medicina zakisanosti telesa v tem pomenu tako ne priznava in se z razstrupljanjem telesa ne ukvarja več, so pa različne tehnike razstrupljanja še vedno ena glavnih praks različnih vej alternativne medicine.

Nujno ohranjanje homeostaze

Večina alternativne medicine se strinja, da je zakisanost organizma ali acidoza glavni vzrok za bolezni. Z njo označujemo stanje kopičenja odpadnih kislin v tkivih, s čimer se poruši kislinsko-bazično ravnovesje v telesu. Bazičnost in kislost sta določeni s pH-vrednostjo, ki označuje koncentracijo vodikovih ionov. Za kislo je označena visoka koncentracija vodikovih ionov, ko je pH-vrednost nižja od 7. Po večini razlag naj bi bila pH-vrednost telesnih tkiv pri zakisanosti nižja od običajne, a velja določena mera kritičnosti, saj ob spremenjenih pH-vrednostih sploh ne bi preživeli. Vsak organizem si prizadeva za ohranjanje homeostaze – stanja ravnovesja, ko je tudi pH-vrednost stalna, da so lahko aktivni vsi encimi in vse kemične reakcije potekajo, kot morajo. Če bi se na primer pH naše krvi spremenil le za malenkost, bi mnogi pomembni encimi postali neaktivni, posledice pa bi bile za telo katastrofalne. Zato je nujno, da pH telesnih tkiv in tekočin ostaja nespremenjen, vendar telo v ohranjanje homeostaze, če jo ves čas rušimo, vlaga ogromne količine energije in te zato primanjkuje drugje.

Prav tako se pri izločanju kislin porabljajo mineralni ioni, ki jih lahko telo črpa iz lastnih zalog, posledica pa je izguba kostne mase. Med znake, ki opozarjajo na izmučenost telesa, sodijo še kronična utrujenost, pomanjkanje energije, mrzli udi, nagnjenost k okužbam, živčna utrujenost, nemir, depresija, agresivnost, motnje pri spanju, nespečnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, slab spomin, izpuščaji, akne, vnetje dlesni, izpadanje las, krhki nohti, mišični krči, nihanje krvnega pritiska in težave s ščitnico.

Teorije o vzroku za zakisanost so različne. Kot že omenjeno, so stari Grki menili, da gre za predolgo zadrževanje hrane v prebavilih, podobno tudi danes meni večina razlag. Zato se na črni listi zakisanosti največkrat znajde hrana živalskega izvora, ki med prebavo najdlje ostaja v telesu, poleg nje tudi vsa procesirana hrana (predvsem bela moka in sladkor), okoljski onesnaževalci itd. Kako pomagati?

Povečajmo delež sveže rastlinske hrane in vsaj del živil v svoji prehrani zamenjajmo s tistimi iz ekološke pridelave, odpovejmo se alkoholu in kajenju, vsak dan se gibajmo v naravi in se navadimo sprejemati sebe in okolico takšne, kot smo. Pravijo, da so najboljše stvari v življenju zastonj – izrabimo jih.

Poleg njih so seveda tudi živila, ki spodbujajo razstrupljanje. To so regrat, koprive, čemaž, koriander, peteršilj, ječmenova in pšenična trava in mnoge druge. Pri razstrupljanju pomagajo tako, da pospešujejo izločanje odpadnih produktov presnove, nekatera zelišča nase tudi vežejo težke kovine. Koriander ima na primer sposobnost vezave živega srebra, kadmija, svinca in aluminija tako v kosteh kot v centralnem živčnem sistemu, podobno peteršilj. Posebno pozornost namenimo divjeraslim rastlinam in tistim, ki jih po krivici imenujemo plevel, saj vsebujejo kar nekajkrat več mineralov in drugih hranil kakor gojene rastline.

Od tujega zelenja slovijo po svojih razstrupljevalnih lastnostih alge, kot sta klorela in spirulina. V svoje celične stene vežejo odpadne snovi, tudi težke kovine, in jih skozi prebavilo izločijo iz telesa. Uživamo jih lahko v obliki prahu ali tablet, pozitivno naj bi vplivale na splošno počutje, dvig energije in krepitev imunskega sistema. Poleg tega so bogat vir proteinov (vsebujejo vse esencialne aminokisline), vitaminov B, esencialnih maščobnih kislin in mineralov.

Vsak dan začenjamo znova

Razstrupljevalne učinke alg in drugega zelenja so dokazale tudi novodobne raziskave, nikakor pa to niso čarobne paličice, s katerimi lahko naše telo na novo »resetiramo«, kadar koli se nam zdi, da smo ga preveč zasvinjali. Tako kot spomladansko čiščenje stanovanja ni smiselno, če se bo nato v kotih več let spet nabiral prah, ker ga ne bomo sproti čistili, je tudi razstrupljanje telesa brez pravega pomena, če ga dojemamo kot enotedensko kuro, s katero bomo izgubili nekaj kilogramov in se bolje počutili, češ, storili smo nekaj za svoje zdravje, potem pa bomo spet zašli v »zastrupljevalni« način življenja. Nenadne spremembe, radikalna čiščenja in občutek prisile telo prej zmedejo, kakor mu pomagajo, zato je treba po svojem organizmu pospravljati z veseljem in vsak dan.