Poletov recept: Epska solata

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Poletje je, razkazovanje na plaži pravtako. Zato je primerno, da se tokrat vržemo v lahko hrano, ki je obenem fantastična za prigrizek po vadbi.

Vadbeni trenerji in inštruktorji v nedogled ponavljajo kako pomemben je obrok po vadbi, da moramo zaužiti dovolj beljakovin in ogljikovih hidratov, da se naše telo opomore po naporni vadbi. Obenem imamo v mislih (pre)hitro bližajoče se poletje in poležavanje na plaži, kjer je, vsaj po mnenju mnogih, treba izgledati, kot da se je ves zimski in spomladanski trud izplačal.

Zato vedno večkrat posegamo po lahki hrani z manj maščobami, a tudi te so nujno potrebne za normalno telesno funkcioniranje, zato se jim ne odpovejte. Solata je v moji knjigi sinonim za dolgočasje, še več, včasih, ko se lotim zobanja zelenja se počutim kot zajček in zato pred ogledalom kasneje preverjam ali sta mi obe enki že zrasli do brade.

Tudi solata pa zna biti zanimiva in okusna. Tokrat s pečenim piščancem. Na poseben način.

Potrebujemo:

Za piščanca

  • Oljčno olje
  • 1kg piščanca, po želji, sam sem uporabil pusto meso
  • Sol in poper
  • Timijan
  • Limona
  • 400g češnjevih paradižnikov
  • Strok česna

Za solato

  • Polovica domače štruce ali hlebca
  • 6 rezin domače slanine
  • 200g stročjega fižola
  • Oljčno olje
  • Gorčica
  • Jabolčni kis
  • Peteršilj
  • Meta
  • 6 stebelc mlade čebule

Priprava

Pečico ogrejte na 200 stopinj celzija. Čez piščanca poškropite oljčno olje in začinite. Med začimbami je tudi timijan, ki ga oskubite, vejico obdržite. Natrite meso, nato razpolovite limono in jo postavite v pekač poleg piščanca. Piščanec zapecite do hrustljavega, približno 1 uro boste potrebovali za to, odvisno od kosa piščanca, ki se ga izbrali.

Medtem razpolovite vse češnjeve paradižnike in olupite česen. Po približno 30 minutah peke piščanca dodajte še ti dve sestavini. Piščanca lahko zalivate z lastnimi sokovi, da bo še bolj sočen in da bo skorjica krasna.

Piščanca po peki postavite na velik pladenj, ga pokrijte s folijo in pustite, da se ohladi. Kruh narežite na kocke, ga vrzite v sokove, ki so ostali od peke piščanca, jih razporedite po pekaču in na njih postavite slanino. 15 do 20 minut v pečici, do hrustljavega.

Meso postavite v veliko skledo in ga prelijte s sokovi, v katerih je počival. Skuhajte stročji fižol v slani vodi. Za to boste potrebovali približno 5-6 minut. Odcedite jih in jih združite z mesom ter dodajte 5 žlic oljčnega olja, žličko gorčice in nekaj malega jabolčnega kisa. Premešajte in po želji začinite.

Ko kruh v pečici postane zlat in je slanina zapečena (ta del lahko preskočite za bolj zdravo solato) ju vzemite ven iz pečice. Po peki združite vse sestavine v eni skledi in uživajte.

 

Več iz te teme:

Komentarji: