Poletov recept: Humus

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ravno dovolj je kompleksen humus, da ne bo nikoli enakega okusa, ne glede na to, ali ga delamo že stotič in po striktnih navodilih prababice arabskega prijatelja. Po nekajletnih izkušnjah vam lahko le položim na srce, da kupite le najboljše sestavine in se podučite o razliki med kumino in kuminom.

 

 

Za večjo skodelico namaza potrebujemo:

20 dag suhih čičerkin zrn ekološke pridelave
2 jedilni žlici sezamove paste (tahina)
½ limone
1 večji strok česna
4 jedilne žlice oljčnega olja
1 jedilno žlico sveže zmletih semen kumina
1 čajno žličko grobe morske soli
hladno vodo po potrebi

Surovo čičerko speremo pod tekočo vodo in jo v večji posodi namočimo za vsaj štiri ure, še raje čez noč. Odcedimo jo, še enkrat splaknemo in z drgnjenjem odstranimo odvečne lupinice. Prestavimo jo v lonec in zalijemo s hladno vodo, ki naj sega le približno za centimeter ali dva nad višino namočenih zrn. Segrejemo do vrelišča, nato pokrito kuhamo na nizkem ognju približno dve uri. Solimo proti koncu kuhe. Če med kuhanjem zmanjka vode, jo dolijemo.

Kuhano čičerko odcedimo in pustimo stati, da se ohladi. V možnarju stremo strok česna s semeni kumina in grobo soljo v gladko pasto. Čičerko prestavimo v multipraktik, dodamo strto začimbno sol, dolijemo malo hladne vode in vse skupaj spasiramo v redkejšo zmes.

Spasirano maso prestavimo v drugo posodo, kjer namazu dodamo sezamovo pasto, sveže stisnjen sok polovice limone in oljčno olje. Dobro premešamo, pokusimo, dosolimo ali začinimo po potrebi in po vrhu prelijemo z oljčnim oljem ter okrasimo z rezino limone, nacefranim peteršiljem in črnimi olivami.

Več iz te teme:

Komentarji: