Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Kapesante po babičino

Moja ljubezen do kapesant ali jakobovih pokrovač ne izhaja toliko iz samega okusa kakor iz spomina na otroštvo in način priprave, ki ga je uporabljala moja babi. Naj opozorim: kapesante so precej drage, predlagam tudi, da kupite že očiščene. Jaz sem pred kratkim ugotovila, da jih lahko kupim sveže zamrznjene brez spodnjega dela lupine školjke in so znatno cenejše kakor tiste, ki so na voljo na tržnicah. Sicer je res, da jih moramo položiti v manjši pekač, medtem ko je pri drugih za pekač uporabljena školjkina lupina.

Po babičino

• 6 srednje velikih jakobovih pokrovač
• 0,5 dl belega vina
• 2 stroka česna
• krušne drobtine
• maslo
• nariban parmezan ali mehki sir
• peteršilj
• olivno olje
• sol in poper

Priprava

1. Školjkino meso temeljito speremo in posušimo. Meso na hitro popečemo na visokem ognju iz obeh strani in zalijemo z vinom.
2. Pekač ali lupino namažemo z maslom, nanj položimo školjko, popopramo in malce posolimo, saj je meso precej sladko. Pokapamo z vinom in posipamo z drobtinami.
3. Na koncu dodamo nariban sir, meni je bolj všeč mehki polnomastni, drugi spet prisegajo na parmezan. Vse potresemo z mešanico olja, strtega česna in sesekljanega peteršilja.
4. Jakobove pokrovače položimo na večji pekač v pečico na 200 stopinj Celzija za 10 minut.