Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Repki v morju okusov in pašte

Ničkolikokrat se je že pripetilo, da družba, ki je povabila prijatelje na piknik, s seboj ni imela drugega kot mesa, kruha in kakšnih bučk. Ni treba dvakrat omeniti, da je v vsaki družbi nekaj takšnih, ki mesa pač ne jedo, na splošno, ali pa vsaj ne v takšnih količinah. Ker se mi dejavnosti, ki ji pravimo kuhanje, lotevamo resno, pa enostavno ne smete pozabiti tudi na druge reči, ki pašejo poleg besede piknik, žar in podobno. Na morju se pogosto zgodi, da "zažarimo" ribe ali lignje in tako je lahko tudi na našem vrtu doma.

Ampak tokrat je čas za jed, ki vsem zgoraj omenjenim nesrečnežem nariše nasmeh na obraz, takoj ko pašto prinesete na mizo pa postane zvezda popoldneva. Jasno.

Pašta za na morje

Za 4 jedce potrebujemo:

•  8 majhnih paradižnikov (ali 4 večje)
•  sol in poper
•  deviško oljčno olje
•  300 g repkov škampov ali kozic
•  1 strok česna
•  1 limona (uporabili bomo tudi lupino)
•  0.03 »štamperle« konjaka ali Vecchie (lahko tudi brez)
•  140 ml smetane za kuhanje
•  400 g testenin po želji (priporočamo tagliatelle)
•  1 pest sesekljanega peteršilja

Priprava:

Blanširajte in olupite paradižnike in jih narežite na majhne koščke.

Na ogenj pristavile veliko posodo z osoljeno vodo za testenine. Nekaj pljuskov oljčnega olja zvrnite v drugo posodo ali visoko ponev in popražite repke ali kozice, česen, naribano limonino lupino in paradižnike. Dodajte konjak in pustite, da ponev približno 30 sekund gori. Če konjaka ne boste uporabili, nič hudega, lahko tudi majhen pljusk belega vina. Dodajte smetano in omaka naj nekaj minut nežno brbota.

Ponev po nekaj minutah odstavite. Začinite s soljo, poprom in stiskom limone.

Testenine pripravite po navodilih proizvajalca. Če ste jo pripravili sami, pa bo potrebovala le kakšne 3 minute. Če se je vaša omaka vmes že ohladila jo ogrejte zdaj. Testenine in omako postrezite ločeno in pripravljen in naložen krožnik potresite s peteršiljem. Parmezan tokrat odpade! Lahko pa pašto potresete z nekaj malega sveže rikote.

Nasvet: med testenine lahko dodate še nekaj lističev špinače, ki se bo hitro lepo pomešala v našo mojstrovino.