Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Poletov recept: Slastne čabate

Poletov recept: Slastne čabate

Dekadentna čabata* (ciabatta v italijanščini pomeni copata)

Za tri pare copat bomo potrebovali:

za predtesto:

¼ kg gladke bele moke z veliko lepka

4 dl hladne vode

četrtinko kvasne kocke

za testo:

1 kg gladke bele moke z veliko lepka

5 dl hladne vode

tri čajne žličke soli

četrtinko kvasove kocke

žlico sladkorja ali medu

Priprava predtesta

V večjo posodo presejemo belo moko, po njej nadrobimo četrtinko kocke svežega kvasa in zalijemo s 4 dl hladne vode. V roke vzamemo metlico za stepanje in testo premešamo do gladke strukture. Posodo prekrijemo s folijo za živila in pustimo predtesto stati na sobni temperaturi najmanj osem ur (hladnejši zrak bo postopek fermentacije podaljšal, toplejši skrajšal).

Priprava testa

Na predtesto presejemo preostanek moke, mu dodamo tri čajne žličke natrte soli, žlico medu ali sladkorja in na koncu vse prelijemo s 4 dl hladne vode.

Testo začnemo z večjo leseno žlico mešati. Ker je zelo lepljivo, nam bo to vzelo kar nekaj časa (10 do 15 minut). Z žlico zajemamo spodnji del testa in ga dvigujemo ter vmes ves čas sukamo posodo, tako da čez čas spet pridemo na začetno točko. Postopek ponavljamo toliko časa, da postane testo enakomerno gladko in elastično. Poravnamo testo, ga postrgamo po robovih in posodo prekrijemo s folijo za živila. Testo naj počiva tri ure, nato začnemo oblikovati štručke.

Pult ali mizo pokapamo z vodo. Nanj prestavimo testo in ga z vlažnimi rokami nekajkrat preložimo ter pustimo stati pol ure. Medtem segrejemo pečico na 250 stopinj, pripravimo pekač ter odrežemo šest listov papirja za peko. Navlažimo nož ter odrežemo prvo šestino testa. Po rezu in kosu testa posujemo moko ter z nožem odmaknemo testo nekoliko na stran, da se ne zalepi nazaj. Iz vseh strani okoli pomokamo površino in testo s pomokanimi rokami s spodnje strani pritiskamo, da začnemo oblikovati grobo obliko štručke. Po spodnji strani vlažno testo pomokamo (po potrebi pomokamo še zgornjo plast). Previdno ga preložimo na pomokan peki papir, ki smo ga položili v pekač. Testo na papirju še nekoliko oblikujemo, da dobimo razpotegnjeno in zaobljeno obliko. Enako naredimo še s preostalim testom.

Štručke pustimo stati pol ure, nato jih damo v segreto pečico na srednjo višino prvi pekač. Poškropimo stene pečice z vročo vodo (ali zalijemo s šilcem za žganje) in po treh minutah ponovimo parno kopel. Po petih minutah znižamo temperaturo na 230 stopinj C in pečemo še približno 30 minut, do zlato rumene barve. Po peki štručke ohladimo in se lotimo druge in morebiti tretje peke.

Poleg svežih copatk ponudimo zraven še domače kislo mleko ali jogurt.