Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Trije recepti pomladi iz čemaža, kopriv in trobentic

Trije recepti pomladi iz čemaža, kopriv in trobenticTrije recepti pomladi iz čemaža, kopriv in trobentic

Ko boste naslednjič kakšno divje rastočo vrsto označili za plevel, se spomnite, da je pravzaprav zelenjava najboljše kakovosti. Večina rastlinja, ki zraste v naravi, po svoji hranilni vrednosti gladko prekaša gojeno zelenjavo in sadje. So bogat vir mineralov in vitaminov, večina jih na primer po vsebnosti vitamina C prekosi citruse, ki sicer veljajo za enega najboljših virov tega pomembnega antioksidanta. Koprive ga na primer vsebujejo kar šestkrat več kakor limone.

Poleg tega se nam divjerasle rastline ponujajo zastonj in brez škodljivih dodatkov, saj rastejo brez pesticidov, herbicidov ali fungicidov.

Presna čokolada s trobenticami in superhrano

2 skodelici stopljenega kakavovega masla

1/2 skodelice fino mletih kakavovih zrn

1/3 skodelice jagod acai v prahu

1/2 skodelice agavovega sirupa

sveži cvetovi trobentic (lahko tudi vijolic, marjetic, ognjiča, kapucink, vrtnic...)

pest jagod goji

Vse sestavine razen svežih cvetov in jagod goji premešamo v mešalniku pri najnižji hitrosti. Prelijemo v posodo dimenzij približno 20 x 20 cm, ki smo jo obložili s plastično folijo. Posujemo z jagodami goji in svežimi cvetovi spomladanskih cvetlic.

Namaz s čemažem

skodelica kokosovega olja

šopek čemaža

pol žličke soli

Kokosovo olje nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se le delno stopi in postane mazljivo. Nato vanj vmešamo nasekljan čemaž in sol. Postrežemo kot namaz ali omako za kose sveže zelenjave.

Napitek s koprivami

3 dl pomarančnega soka

jabolko

skodelica mladih vršičkov kopriv

Vse sestavine premešamo v močnem mešalniku.

*1 skodelica = 250 ml