Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Poletov potep: Krkavče

Poletov potep: KrkavčePoletov potep: Krkavče

Izlet, ki ga lahko opravite z avtom, kolesom ali deloma tudi peš, sami ali z družino. Naš novinar Boris Šuligoj ga je pred časom opravil na kolesu in iz njegovega zapisa v Nedelu povzemamo:

Zjutraj pustite avto v Kopru in odkolesarite proti Vanganelski dolini - najprej sedem ali osem kilometrov po ravnici, zatem pa postopoma navkreber do Babičev. Nadaljujemo navzdol, po dolini Rokave, še približno tri kilometre je do Župančičev. ... Smo že v drugem svetu. Od Župančičev je pet minut spusta do Škrlin na sotočju obeh Rokav oziroma Rokave in Dragonje, kjer si je prijetno malce spočiti. Streljaj proč je ena najlepših istrskih vasi Koštabona, pod njo slap Supot. A vas je malo z naše poti. Zato se že spuščamo po makadamski cesti doline Dragonje.

Še štiri kilometre kolesarjenja po ravnini (pazimo na tablo proti Krkavčam) in naša pot se spet vzpne. Dva ali tri kilometre navzgor, največ 20 minut, in smo v Krkavčah

Hiše so iz starega istrskega peščenjaka, pokrite s korci, ki jih je pobarval čas. Majhna okna, ozke uličice, podporni zidovi, tlaki, vodnjaki, strnjene hiše nepravilnih oblik, zamaknjene stavbe, ukrivljene stene, odrezani vogali, pravljični dimniki, stopnišča, bala-durji, nadstreški, strešni venci, portali, okenske apnenčaste erte, ognjiščni prizidki ... Župnijsko cerkev sv. nadangela Mihaela s tremi oltarji so stari Krkošani zgradili na živi skali. Menda gre za edinstven primer v našem svetu. Vzemite si deset minut časa zanjo. Tukaj seva posebna energija. Še bolj zanimiv je slavni Krkavški kamen. Gre za kamenino, kakršne ni v Istri, zato so prepričani, da je prišla od drugod. V njem je vklesano božanstvo, človeška figura z avreolo ali žarki okoli glave. To je menhir, ki so ga poznavalci umestili v prvo stoletje pred našim štetjem. Na eni strani je postava s prekrižanimi nogami in avreolo na glavi, na drugi pa s trikotnikom namesto nog. Tudi tukaj seva pozitivna energija.

Iz Krkavč se po krajšem postanku odpravimo do prvega križišča proti severu, kjer zavijemo proti slabih pet kilometrov oddaljeni Padni, nadaljujemo do Sv. Petra, kjer se pot spusti do Dragonje. Izletlahko počasi končamo. Morda pa smo se komaj ogreli in -če smo s kolesom - raje nadaljujemo po sečoveljski dolini mimo solin in Jernejevega kanala do Lucije, po Parencani, poti zdravja in prijateljstva, skozi dva predora, strunjansko dolino, Izolo. V Kopru tako sklenemo približno 70 kilometrov dolgo krožno pot.

Dostop

Do Krkavč se lahko pripeljemo iz Kopra ali iz Izole. V Kopru zavijemo proti Dragonji oziroma Šmarjam, na vrhu šmarskega klanca pa levo za Krkavče.

Iz Izole gremo po cesti mimo Livad proti Šaredu; na pol poti zavijemo proti Gažonu na levo in na vrhu Šmarskega klanca sledimo smerokazu za Krkavče.