Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

S kolesi po Srcu Slovenije

S kolesi po Srcu Slovenije

Kolesarji smo od 31. avgusta 2012 bogati za nov kolesarki vodič z naslovom »S kolesi po Srcu Slovenije«, ki ga je izdal Center za razvoj Litija. Na pragu Ljubljane, v osrčju Slovenije, lahko kolesarji izbiramo med 32 novimi kolesarskimi potmi različnih težavnostnih stopenj, ki so označene na natančnem zemljevidu. Razgibane poti potekajo med Kamniškimi Alpami in dolenjskim gričevjem in povezujejo 17 občin z območja Srce Slovenije. Na voljo je 1.446 kilometrov skupne dolžine poti za kar 91 ur kolesarjenja.

Direktorica Centra za razvoj Litija Aleksandra Gradišek je dejala, da je projekt kolesarskega vodiča nastajal sedem mesecev ter da je vodič rezultat timskega dela sodelavcev na Centru za razvoj Litija in zunanjih sodelavcev, ki so pomagali prevoziti številne kolesarske poti. Po njenih besedah je vodič le eden od odgovorov na veliko povpraševanje po kolesarskih ponudbah na tem območju. »Prizadevamo si, da bi se kolesarske akcije posluževali tudi naši občani. Želimo spodbuditi gibanje in zdravo življenje ter ponuditi številne naravne lepote in ohranjeno kulturno dediščino na razgibanih poteh v Srcu Slovenije,« je po uspešni predstavitvi projekta povedala Aleksandra Gradišek.

Kolesarske poti potekajo skozi občine Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji, sem in tja pa se priključijo tudi na druge kolesarske poti v sosednjih občinah. Poti so razdeljene po tipih, in sicer na treking, družinske, cestne in gorske poti, zato lahko vsak kolesar poišče sebi primerno pot. V vodiču so podane ključne informacije- kratek opis poti, višinski profil trase, iz katerega je razvidna zahtevnost poti, ter namige za kratke oddihe ob poti. Za treking kolesarje so trase poti speljane po stranskih poteh in ob zanimivih točkah, pri čemer so izpostavljeni odseki, ki so primerni za družine. Cestne poti potekajo zgolj po asfaltnih cestah ter so daljše in zahtevnejše, za gorske kolesarje pa smo pripravili zelo razgibane možnosti po utrjenih gozdnih poteh, kolovozih, makadamskih cestah z vzponi različnih težavnosti.

Center za razvoj Litija v okviru znamke Srce Slovenije povezuje turistične, podjetniške in okoljske potenciale zaokroženega območja v osrčju Republike Slovenije. Izdaja kolesarskega vodiča je bila podprta s strani Evropske unije preko projekta CYCLO, ki spodbuja uporabo kolesa kot prevoznega sredstva v vsakodnevnem prometu.

Vodič je izšel v 5.000 izvodih. Brezplačno ga lahko dobite na Centru za razvoj Litija, v kratkem pa bo na voljo tudi po turističnih točkah na območju. Lahko pa si ga ogledate tudi na spletni strani www.razvoj.si

32 različnih kolesarskih poti
1.448 km skupne dolžine poti
4 zvrsti kolesarjenja
za 91 ur kolesarjenja
za 26.290 m vzpona