Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Rekorderka, oblečena v meso

Rekorderka, oblečena v meso

Ne zanimajo je primerjave, obtožbe in govorice. V javnosti se pojavi oblečena v obleko iz zrezkov, v veliko jajce, v obleko iz mehurčkov ali pa v desetine zelenih žabic Kermitov iz Muppet Showa. V oboževalcih vidi boga; nikoli še ni odpovedala koncerta, koncerti so bili odpovedani zaradi slabega vremena ali pa zaradi političnih nesoglasij. Izpeljala je koncert z zastrupitvijo želodca, na odru je celo bruhala, a tega ni nihče vedel ne videl. Je rojena glasbenica v telesu umetnice z umom podjetnice.

Je, po svoje, ena najvplivnejših osebnosti današnjega časa.

Njen vokal je mešanica med glasom Madonne in Gwen Stefani, njena moda pa sodobna različica mode Grace Jones – to so nekatere izmed primerjav medijev in javnosti. Dejstvo pa je, da je unikatna, je izjemna in je prihodnost. Od njenega debitantskega albuma so minila tri leta, pozna pa jo že ves svet. Na prvem albumu so objavljene tri pesmi, ko so takoj po izidu postale svetovne uspešnice: Just dance, Poker face in Bad romance. Njen prvi album The Fame je bil prodan v več kot 15 milijonih izvodov.

Uspeh

Rodila se je kot Stefani Joanne Angelina Germanotta leta 1986 v New Yorku. Klavir se je naučila igrati sama, po posluhu, ko je imela le štiri leta. Američanka z italijanskimi koreninami je šolana v imenitni manhattnski dekliški šoli, ki so jo obiskovale tudi generacije deklet Kennedy ter dedinji Paris in Nicky Hilton; tam se je, po lastnih besedah, počutila odtujeno, saj ni prihajala iz premožne družine tako kot njene vrstnice. Izobraževanje je nadaljevala na šoli Tisch School of the Arts na univerzi v New Yorku, ki pa jo je kmalu pustila in se posvetila glasbeni karieri. Opazil jo je glasbeni producent in iskalec talentov Rob Fusari, ki je tudi zaslužen za njeno umetniško ime. Stef, kot jo je klical Fusari, je vsak dan prihajala v njegov studio, kjer je pela, vadila in pisala pesmi. Fusari ji je ob prihodu namesto klasičnega pozdrava zavrtel pesem »Radio Ga Ga« skupine Queen. Medtem ko je bila Stefani v iskanju svojega umetniškega psevdonima, ji je Fusari poslal sporočilo: »Lady gaga«, za katerega se je kasneje izkazalo, da se je zatipkal, želel je napisati Radio gaga. Na sporočilo mu je odgovorila: »To je to, nikoli več mi ne reci Stefani.«

The New York Post pa je poročal, da zgodba o nastanku njenega imena ni resnična, ampak le marketinška poteza.

Septembra 2006 je podpisala pogodbo z glasbeno agencijo, ki ji je obljubila, da bo imela v devetih mesecih posnet in izdan album. Vendar je založba po treh mesecih sodelovanja razveljavila pogodbo, kar je Gago potrlo in pahnilo v melanholijo, v stanje, ko je padla v svet newyorškega podzemlja, plesala v spodnjem perilu na glasbo skupine Black Sabbath in pela o oralnem seksu. Droge so postale njen vsakdanjik. Med časom njenega newyorškega divjanja je spoznala umetnico Lady Starlight, ki je Gagi pomagala ustvariti njeno drugo osebnost, recimo temu »odrsko persono«. Par je nastopal po newyorških klubih, Rob Fusari pa je med njenim divjanjem pesmi, ki sta jih skupaj posnela, pošiljal na glasbene založbe, med drugim tudi na založbo Streamline Records in ta je glasbenico leta 2007 vzela po svoje okrilje.

Vzpon se je začel. Kmalu je pisala pesmi za skupine New Kids on the Block, Pussycat Dolls in pevko Fergie. Njene vokalne sposobnosti je opazil pevec Akon in založbo prepričal, naj da Gagi priložnost kot pevki. No, pri založbi so se bali, da je Gaga preveč alternativna in obscena. Njen komentar na njihov strah je bil: »Ime mi je Lady Gaga, na glasbeni sceni sem več let in pravim vam, to je to. To je prihodnost.«

Kariero je začela kot temnolaska, temno barvo je zamenjala za svetlo, ko jo je neka novinarka zamenjala za Amy Winehouse.

Gaga je umetnica, ki si je, odkar se zaveda, prizadevala, da bi ji uspelo, da bi postala poznana, da bi jo slišali. V dobrih treh letih je izdala tri albume, glasbo piše vsak dan, nenehno nastopa, nenehno se pojavlja na glasbeni sceni, niza spot za spotom: »Osredotočena sem na delo. Nenehno ustvarjam. Sem zelo zaposlena, živim in diham svoje delo. Ljubim, kar počnem, verjamem v svoje sporočilo. Zame ni ustavljanja, jaz nisem ustvarila slovesa, sloves je ustvaril mene.«

Drugi album, The Fame Monster, je bil napisan in posnet med njeno svetovno turnejo, ko se je pevka soočila s pošastjo, ki jo je sama ustvarila, z Lady Gaga. Nenadoma so jo želeli videti in slišati vsi, pela je za britansko kraljico Elizabeto II., snemala je odmevne videospote in pobirala nagrado za nagrado.

Gejevska ikona in dvospolnost

Lady Gaga naslovnice polni z ekstravagantnimi oblačili in celo z vprašanji o njenem pravem spolu. Govora o njenih ljubezenskih aferah skoraj ni; svoje ljubezensko življenje je označila za patetično: »Nekatere ženske se odločijo, da bodo sledile svojim moškim, druge pa sledijo svojim sanjam. Če ne veš, komu bi sledila, se spomni, da se tvoja kariera nikoli ne bo zbudila in ti rekla, da te ne ljubi več.« Še iz časov, ko je plesala in nastopala v newyorških klubih, ima nestabilno razmerje z neznanim bobnarjem Lucom Carlom. Pevko so povezovali tudi s povsem običajnim fantom Speedyjem, s katerim so jo paparaci nekajkrat fotografirali, kako sta se strastno in zaljubljeno poljubljala.

Nekoč je izjavila, da je biseksualka. Zaradi te izjave, njene udeležbe na pohodu za enakopravnost homoseksualno usmerjenih ljudi in besedila pesmi Born This Way je postala tudi gejevska ikona.