Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Največje avtomobilsko parkirišče v Sloveniji

Največje avtomobilsko parkirišče v Sloveniji

Če hočete v  Sloveniji kje na enem mestu videti res veliko avtomobilov, potem je to gotovo avtomobilski terminal Luke Koper. Pretovor avtomobilov je zanje ena odločilnih dejavnosti, za premogom je po pomenu skupaj s kontejnerji na drugem do tretjem mestu.

V lanskem letu je bilo v koprskem avtomobilskem terminalu pretovorjenih 446 tisoč avtomobilov, s čimer je bil  na trinajstem mestu v Evropi – vodilni nemški Bremerhaven je pretovoril 2 milijona vozil – pa na tretjem v Sredozemlju (Koper malo zaostaja za Livornom in vodilno Barcelono).

Lanska številka je pomenila vračanje v smeri rekordnega leta 2008, po katerem je z nastopom gospodarske krize sledil strm padec. V Kopru glede na letošnje kazalce prvih štirih mesecev, ko so na mesec pretovorili precej več 40 tisoč avtov, računajo, da bodo v polnem letu 2012 skupno pretovorili pol milijona avtomobilov. Videli bomo, koliko bo to vplivalo na skupno poslovanje celotne luke, s katerim nadzorniki za zdaj niso zadovoljni.

V strukturi vsega avtomobilskega posla so lani 51 odstotkov avtomobilov pretovorili z ladij, ki prihajajo večinoma z Daljnjega vzhoda in gredo nato iz Kopra proti različnim ciljem v srednji Evropi. 49 odstotkov so jih v letu 2011 naložili na ladje, ki razvažajo na cilje v Sredozemlju, tudi Severni Afriki.

Celoten članek si preberite na Delo.si ali kliknite TUKAJ!