Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Če se ne množijo, pijejo

Če se ne množijo, pijejo

Razlog je po mnenju raziskovalcev v tem, da učinek alkohola stimulira tiste centre muhinih možganov, ki tudi v primeru spolne potešitve sprožajo učinek ugodja in potešenosti.

Kot poroča BBC News, članek, objavljen v reviji Science potrjuje, da so znanstveniki prišli do zanesljivih ugotovitev, da muhe, ki jim ne uspe zadovoljiti svojih spolnih potreb, popijejo več alkohola kot njihovi "kolegi", ki jim je željo po parjenju uspelo potešiti. Ugotovitve so sorodne z raziskavami, opravljenimi na miših, gre pa za poseben sistem "nagrajevanja", razvit za povečanje možnosti preživetja in ohranjanja živalske vrste. Ima torej podobno vlogo kot prehranjevanje in razmnoževanje.

Raba in zloraba različnih oblik opijatov (zdravila, droge, alkohol ...) učinkuje na iste živčne centre in uporablja iste "poti" kot jih uporabljajo naravne oblike zadovoljevanja potreb. Zato je logično, da se opijati pojavljajo kot nadomestek oziroma potešitev manjka. V primeru muh potešitev nujno potrebne socialne interakcije.

Ključni dokaz je bil ta, da so se samci, ki jim paritev uspela, izogibali hrane, ki je bila prepojena s 15 odstotnim alkoholom, samci, ki pa niso bili uspešni, pa so, ravno nasprotno, posegali po alkoholizirani.

Razlog je po mnenju raziskovalcev ta, da so imeli tisti samci, ki jim parjenje ni uspelo, manjšo raven nevropeptida F, kemikalije, ki jim (sesalcem, torej ljudem prav tako) prinaša zadovoljstvo. To pomeni, da imajo muhe razvit sistem, ki je sposoben poiskati nadomestno potešitev, ko zazna občutni manjko določene potrebe.

Analogija s človekovim vedenjem je očitna, vendar zaenkrat ugotovitev raziskave na njegovo raven še ni mogoče aplicirati. Vseeno pa je ugotovitev, da je iskanje nadomestka povezan z željo po nevropeptidu F lahko ključna za razumevanje človekovega ravnanja v podobnih situacijah. Sploh v primeru poseganja po različnih opijatih, ki se pojavljajo kot nadomestek oziroma nagrada nečesa, kar sicer ni mogoče doseči po naravni poti.