Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Main menu

Poletov zdravnik: Poškodba sprednje križne vezi kolena

Poletov zdravnik: Poškodba sprednje križne vezi kolena

Zaradi visokih hitrosti in bolj ali manj nepredvidljivih dejavnikov terena, pogosto tudi vremena, ima smučanje negativni sloves nevarnega športa. Kljub temu da alpsko smučanje s hitrim razvojem smučarske opreme, najbolj smuči, okovja in smučarske obutve, ter s pojavom tehnike vijuganja karving, v zadnjih 15 letih spet postaja vse bolj priljubljen, se je ravno v tem obdobju pojavnost (incidenca) vseh smučarskih poškodb skoraj prepolovila. Veliko manj je predvsem zlomov dolgih kosti nog, odkar je čelada skoraj obvezni del smučarske opreme, je veliko manj tudi hujših poškodb glave in obraza.

Žal se je v istem obdobju poslabšala statistika poškodb kolenskega sklepa, incidenca poškodb sprednjih križnih vezi se je povečala za več kot 70 odstotkov. Poškodba sprednje križne vezi kolena je v rekreativnem in tekmovalnem športu tako velika težava, da so na Švedskem, Norveškem in Danskem, kjer je tudi za alpsko smučanje veliko zanimanje, pred slabim desetletjem uvedli registre poškodb sprednje križne vezi. Pomemben namen teh registrov je tudi ugotavljanje epidemioloških dejavnikov tveganja za nastanek te poškodbe.

Ravno karving oblika smuči in visoka ter tesna smučarska obutev naj bi bila glavna razloga za povečanje incidence poškodbe sprednje križne vezi pri smučarjih. Študije so še pokazale, da je zelo pomemben dejavnik tveganja za smučarsko poškodbo nepravilno nastavljeno okovje smuči, pogosteje se poškodujejo tehnično slabši smučarji in tudi ženske v primerjavi z moškimi. 

Alpsko smučanje ima v Sloveniji dolgo tradicijo in sloves nacionalnega športa. Nedavno smo ocenili, da se v Sloveniji vsako leto zgodi več kot 800 poškodb sprednjih križnih vezi kolenskega sklepa, od tega pomemben delež pozimi med smučanjem. Nekaj manj kot tri četrtine poškodovancev pozneje operiramo.

Sprednja križna vez leži v sredini sklepa in je pomemben stabilizator kolena. Preprečuje močne premike med golenico in stegnenico in zato varuje kolenski sklep pred poškodbami drugih struktur, predvsem hrustanca in meniskov. Poleg sprednje križne vezi imamo v kolenu tudi zadnjo križno vez, ki pa se mnogo redkeje poškoduje. Sprednja križna vez leži pred zadnjo, obe pa ležita navzkriž druga na drugo, zato jih tako tudi imenujemo.

Prepoznavanje poškodbe

Poškodba sprednje križne vezi kolena je za posameznika, ki jo doživi, praviloma zelo negativna izkušnja. Največkrat gre za klasičen zvin sklepa. Posamezniki značilno opišejo mehanizem poškodbe: Koleno mi je vrglo iz sklepa ali Koleno mi je zaplesalo po svoje. Med smučarji je značilen opis poškodbe: Smučko mi je potegnilo navznoter (navzven) .... Pri smučanju se sprednja križna vez lahko poškoduje tudi, če smučar med vožnjo izgubi ravnotežje in se usede na repe smučk.

Sprednjo križno vez si lahko poškodujemo na strmini, ne redko pa tudi na ravnih predelih prog, predvsem v izteku proge, ko popusti pozornost in se pojavi utrujenost v mišicah. Takrat zagrabi smuči robnik in smo tam ..., na tleh s poškodovanim kolenom. Razmeroma pogoste so poškodbe kolena tudi med sestopom z žičnice. Marsikdo ob poškodbi občuti ali celo zasliši, kot da bi mu v sklepu nekaj počilo. Bolečina je ob poškodbi ponavadi zelo huda, vendar praviloma precej popusti že po nekaj minutah. Nekateri smučarji, ki doživijo izolirano poškodbo sprednje križne vezi, so sposobni previdno celo sami odsmučati v dolino. Bolečina se lahko spet pojavi nekaj ur po poškodbi, ko koleno močneje zateče. Takrat večina poišče pomoč pri zdravniku, ki čudežno olajša bolečine s punkcijo krvi iz sklepa. V nekaj tednih, včasih le v nekaj dneh po poškodbi se koleno umiri, funkcija kolena se precej popravi, vendar pri večini ostane občutek nestabilnosti poškodovanega sklepa.

Zvini se lahko ponavljajo, včasih že med vsakdanjimi aktivnostmi. Značilno je, da bolniki z izolirano poškodbo sprednje križne vezi pozneje nimajo bolečin v kolenu. Če se poleg kronične nestabilnosti sklepa pojavlja tudi bolečina, je ponavadi vzrok za to sočasna poškodba drugih kolenskih struktur. Meniski in/ali hrustančne površine so ob prvem zvinu sočasno poškodovani v več kot 60 odstotkih primerov. Sočasne poškodbe so pogostejše pri visokoenergijskih poškodbah, pri katerih je možen tudi zlom kosti ali sklepnega zloma. So pomembno večje tveganje za poznejši nastanek obrabe poškodovanega kolena. Ob vsakem vnovičnem zvinu je verjetnost, da je poškodovana še kakšna druga struktura kolenskega sklepa, večja in 10 let po poškodbi ima velika večina poškodovanih (dobrih 90 odstotkov) sekundarne poškodbe, nekateri med njimi že obrabo sklepa.

Zdravniki, ki se pogosto srečujemo s poškodbami kolenskih sklepov, lahko že po značilnem opisu nesrečnega dogodka in po podatku o krvi v sklepu po poškodbi ter s kliničnim testiranjem precej zanesljivo ugotovimo, da je poškodovana sprednja križna vez. Pregled z magnetno resonanco po izolirani poškodbi sprednje križne vezi večinoma ni potreben, opravimo pa ga pogosto v primerih, ko je problem bolečina in želimo ugotoviti morebitne sočasne poškodbe drugih kolenskih struktur in poznejše posledice poškodbe, obrabo sklepa.

Zdravljenje po poškodbi

Poškodovana sprednja križna vez se sama ne zaceli. Redki so tisti športniki, ki lahko z vadbo tako okrepijo mišice, da jim ni treba prilagoditi svojih aktivnosti in se odreči nekaterim športom, tudi smučanju. Pri tem pa tvegajo nastanek sekundarne poškodbe meniskov in hrustanca ter pozneje obrabe sklepa. Štiritočkovne opornice za koleno nezadostno zmanjšajo tveganje za vnovično poškodbo in jih strokovnjaki ne svetujemo kot trajno rešitev. Ker je konservativno zdravljenje poškodb križne vezi pri športnikih večinoma neuspešno, jih praviloma zdravimo operativno. Namen posega je zagotoviti boljšo kakovost življenja, kar zajema tudi športne aktivnosti, ter preprečiti sekundarne poškodbe in s tem prezgodnjo obrabo sklepa. Rehabilitacija po posegu je težka in dolgotrajna, zato je uspeh operativnega zdravljenja zagotovljen le, če je poškodovanec dovolj motiviran in potrpežljiv. Po najmanj šestih mesecih je rekonstruirana vez dovolj čvrsta, da dovoljuje polne športne obremenitve, pogosto pa traja rehabilitacija dlje.
Pri rekonstrukciji sprednje križne vezi, ki jo naredimo artroskopsko (minimalno invazivni poseg s kamero), lahko uporabimo tehniko enega snopa (leva shema) ali dveh (desna shema). Presadek je največkrat iz prepognjene tetive, ki jo odvzamemo iz drugega dela telesa.

Ali je poškodbo sprednje križne vezi kolena mogoče preprečiti?

Tveganje za poškodbo sprednje križne vezi kolena lahko s preventivno vadbo in previdnostnimi ukrepi pred smučanjem in med njim močno zmanjšamo. Preventivna vadba naj bo čim bolj funkcionalna in ne le trening na trenažerju v fitnesu. Zanimiv je podatek, da so norveški tekmovalci v alpskem smučanju s preventivnim treningom, ki je vseboval plesno vadbo z elementi treninga ravnotežja, zmanjšali število poškodb kolen za skoraj 50 odstotkov